Замяна и връщане

Формуляр за връщане на продукт: http://u.pc.cd/gFFctalK

 

Здравейте приятели на ИМПУЛС,

Нашият екип се стреми максимално да улесни вашето онлайн пазаруване и преживяване при нас, затова въвеждаме "Правилото на ИМПУЛС", а именно: можете да замените или върнете всеки закупен от нас продукт в рамките на 20 дни от датата на получаването му.

 

Това важи в случаите когато:

- има някакъв проблем с пратката

- не ви харесва цветът или моделът

- ако не е подходящият за вас размер

- ако има разминаване в очакванията ви .... просто ни се обадете за да ви обясним подробно и уточним процеса на замяната или връщането на продукта.

 

УСЛОВИЯ ЗА ЗАМЯНА НА ЗАКУПЕН ПРОДУКТ С ДРУГ ТАКЪВ

 

Най-напред при желание от ваша страна да замените получения продукт за друг цвят, размер , модел или изобщо друг продукт, моля, обадете ни се на телефон 0893511681, 0893511691, за да Ви обясним как ще извършим замяната.

Когато ще заменяме даден продукт с друг, вие имате грижата да го изпратите с избрана от Вас куриерска фирма и без наложен платеж, като вие поемате транспортните разходи по изпращането на пратката към нас, а ние ще ви върнем  обратно новия продукт който желаете. Условието, на което трябва да отговаря дрехата, е да е в перфектен търговски вид, да не е носена, изпрана или изгладена. Артикулът трябва да бъде изпратен с оригиналните опаковка и етикети без те да са нарушени. Молим, не премахвайте етикета от дрехата преди да сте я премерили.

 

*За физическия ни магазин важи същото правило, може да закупите продукта и да го премерите в къщи удобно и спокойно пред огледалото. Ако не ви удовлетворява артикула, може в 20 дневен срок да го донесете в Магазин ИМПУЛС с касовата бележка ненарушени етикет и опаковки, да не е изпиран или смачкан, носен, гладен, в перфектен търговски вид и ние ще ви го заменим с друг.

 

УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СУМАТА

 

Най-напред при желание от ваша страна да върнете получения продукт, моля, обадете ни се на телефон 0893511681, 0893511691, за да Ви обясним как да извършите връщането.

Ние ще Ви обясним как да попълните нашия формуляр за връщане, който слагаме към всяка една пратка, а също така може да изтеглите и от нашия интернет сайт. След попълване на краткия формуляр, ни изпращате пратката заедно с касовата бележка или протокола за продажба, с наложен платеж (сумата на продукта) до офис на Еконт или до адрес с избрана от Вас куриерска фирма, като разходите за куриерската услуга за връщане са за ваша сметка. След като получим върнатата пратка, ние ще я прегледаме внимателно, за да се убедим, че отговаря на изискванията за връщане (да не е носена, прана или гладена, както и да е с оригиналните опаковка и етикети) и ще ви възстановим сумата по наложения платеж. Молим, не премахвайте етикета от дрехата преди да сте я премерили. 

Рекламации отнасящи се до механични повреди, възникнали по време на транспорта, ще бъдат разглеждани само въз основа на протокол за рекламации, изготвен в присъствието на куриера.

 

МОЛЯ, НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ПРАТКИ ПРЕДИ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ПО ТЕЛЕФОНА!

*За физическия ни магазин важи същото правило, може да закупите продукта и да го премерите в къщи удобно и спокойно пред огледалото. Ако не ви удовлетворява артикула, може в 20 дневен срок да го донесете в Магазин ИМПУЛС с касовата бележка ненарушени етикет и опаковки, да не е изпиран или смачкан, носен, гладен, в перфектен търговски вид и ние ще ви възстановим сумата веднага на момента.

 

Благодарим Ви за разбирането. Бъдете здрави и красиви :)