Видове материи и тяхното използване

Видове материи и тяхното използване

30 май 2021
  • Сподели:

Първо, „плат“ е материал, направен чрез преплитане на няколко влакна заедно. Някои материи използват комбинация от различни влакна, като след това материята се именува в зависимост от използваните влакна, техните шарки и внедрен производствен процес. 

 

  • Естествени срещу синтетични


Първият различен детайл при материите зависи от вида на влакното. Има два вида: естествени и синтетични.

 

Естествените влакна се получават от растения и животни. Например, памукът идва от растения, докато коприната идва от копринени буби.

 

Синтетичните влакна, от друга страна, са направени изцяло синтетична материя, създадена от човека.

 

  • Изтъкани срещу плетени


Вторият различен детайл е използваният производствен процес. Отново има два вида: изтъкани и плетени.

 

Изтъканите са съставени от две парчета прежда, които се преплитат хоризонтално и вертикално на стан. Тъй като преждата се движи под ъгъл от 45 градуса, тъканта не се разтяга и обикновено е по-стегната и здрава от плетените платове. 

 

Има три вида изтъкани материи: обикновена тъкан, сатенена тъкан и тъкан от кепър. Примери за популярни тъкани са шифон, креп, деним, лен, сатен и коприна.

 

За плетена тъкан помислете за ръчно плетен шал; преждата е оформена в конструкция на свързваща верига, която й позволява да се разтегне значително. Плетените платове са известни с това, че са еластични и поддържат форма.

 

Примери за популярни плетени тъкани са дантела, ликра и мрежа.

 

Сега нека да разгледаме 12-те най-често използвани вида материи.

 

1. Шифон

chiffon


Шифонът е прозрачен, лек, тъкан плат, изработен от усукана прежда, който му придава леко грубо усещане. Преждата обикновено е направена от коприна, найлон, полиестер или вискоза.

 

Шифонът може лесно да се боядисва и обикновено се вижда в шалове, блузи и рокли, включително сватбени рокли и абитуриентски рокли, благодарение на лекия си, ефирен материал.

 

2. Памук

cotton


Известен като най-популярният материал в света, памукът е лека, мека естествена материя. Пухкавите влакна се извличат от семената на памучното растение. След това влакното се преде в плат, където може да бъде изтъкано или плетено.

 

Тази материя е възхвалявана за удобството, гъвкавостта и издръжливостта. Той е хипоалергенен и диша добре, въпреки че не изсъхва бързо. Памукът може да се намери практически във всеки тип дрехи: ризи, рокли, бельо. Въпреки това, той може да се набръчка и да се свие.

 

Памукът дава много видове допълнителни тъкани, включително chino, chintz, gingham и muslin.

 

3. Креп

crep


Крепът е лека, усукана материя от нетъкан плат с груба, неравна повърхност, която не се набръчква. Често се прави от памук, коприна, вълна или синтетични влакна, което го прави гъвкав плат. Поради това крепът обикновено се нарича  креп коприна или креп шифон.

 

Крепът често се използва в костюмите и шивачеството, тъй като е мек, удобен и лесен за работа. Например, Georgette е вид креп плат, често използван в дизайнерски дрехи. Крепът се използва и в блузи, панталони, шалове, ризи и поли.

 

4. Деним

denim


Друг вид плат е денимът. Денимът е материя памучен кепър, изработен от преплетена памучна обвивка и бяла памучна прежда. Често е известен със своята жива текстура, здравина, издръжливост и удобство.

 

Денимът се боядисва предимно с индиго за създаване на сини дънки, но се използва и за якета и рокли.

 

5. Дантела

lace


Дантелата е елегантна, деликатна материя, изработена от примка, усукана или плетена прежда или конец. Първоначално е правена от коприна и лен, но дантелата сега се прави с памучни конци, вълна или синтетични влакна. Има два основни елемента за дантела: дизайнът и шлифования плат, който държи шарката заедно.

 

Дантелата се счита за луксозен текстил, тъй като отнема време и опит, за да се създаде дизайн и модел, подобен на мрежата. Меката, прозрачна материя често се използва за акцентиране или украсяване на дрехи, особено с булчински рокли и воали, въпреки че може да се намери в ризи и нощници.

 

6. Кожа

leather


Кожата е уникален вид материя, тъй като е изработена от животински кожи, включително кравешки, крокодилски, свински и агнешки. В зависимост от използваното животно, кожата ще изисква различни техники за обработка. Кожата е известна с това, че е издръжлива, устойчива на бръчки и стилна.

 

Велурът е вид кожа (обикновено направена от агне), която „плътната страна“ е обърната навън и четкана, за да създаде мека, кадифена повърхност. Кожа и велур често се срещат в якета, обувки и колани, тъй като материалът поддържа тялото топло в студено време.

 

7. Лен

linen


Следващата материя е лен, който е един от най-старите материали, познати на човечеството. Изработена от естествени влакна, тази здрава, лека материя идва от лененото растение, което е по-силно от памука. Нишките от лен се преждат в прежда, която след това се смесва с други влакна.

 

Ленът е абсорбиращ, хладен, гладък и издръжлив. Може да се пере в машина, но се нуждае от редовно гладене, тъй като лесно се мачка. Въпреки че може да се използва в облеклото, включително костюми, якета, рокли, блузи и панталони, се използва най-вече и в завеси, покривки, чаршафи, салфетки и кърпи.

 

8. Сатен

satin


За разлика от повечето материи в този списък, сатенът не е направен от влакно; всъщност е една от трите основни текстилни материи и се прави, като всяка нишка е добре изплетена. Първоначално сатенът е правен от коприна, а сега се прави от полиестер, вълна и памук. Тази луксозна материя е лъскава, елегантна и хлъзгава от едната страна и матова от другата.

 

Известен със своята лъскава, гладка повърхност и лека, сатенът често се използва във вечерни и сватбени рокли, бельо, корсети, блузи, поли, палта, връхни дрехи и обувки. Може да се използва и като подложка към други тъкани.

 

9. Коприна

silk


Известна като най-луксозната естествена материя в света, коприната е друг мек, елегантен избор на плат с плавно докосване и блестящ външен вид. Коприната идва от пашкула на копринената буба, които се срещат в Китай, Южна Азия и Европа.

 

Това е най-хипоалергенната, трайна, най-здрава естествена материя, въпреки че е трудна за почистване и деликатна за работа. Най-добре е да се пере на ръка или да се прави сухо почистване без вода. Подобно на дантелата, коприната е скъпа, поради трудоемкия, деликатен процес и превръщането на копринената нишка в прежда.

 

Коприната се използва най-вече в сватбени и вечерни рокли, ризи, костюми, поли, бельо, вратовръзки и шалове. Двата най-популярни вида са коприна шантунг и кашмир.

 

10. Полиестер

polyester


За разлика от другите тъкани, изброени тук, синтетиката всъщност обхваща няколко вида тъкани: найлон, полиестер и еластан. Синтетиката не се свива, за разлика от нежните тъкани и обикновено е устойчива на петна на водна основа.

 

Найлонът е напълно синтетично влакно, съставено от полимери. Известен е със своята здравина, гъвкавост и устойчивост. Найлонът също е дълготраен и се справя с износването, поради което често се среща във връхни дрехи, включително якета и паркове.

 

Полиестерът е синтетични влакна и тъкани, създадени от нефтохимикали. Въпреки че е здрав, издръжлив и устойчив на бръчки и петна, полиестерът не диша и не абсорбира добре течностите. Вместо това, той е проектиран да отдалечава влагата от тялото. Повечето тениски, панталони, поли и спортни облекла са изработени от полиестер.

 

Може би най-популярният синтетичен материал е спандексът, който е направен от полиуретан. Известен също като ликра или еластан, спандексът е известен със своята лекота, еластичност и здравина, след като е смесен с няколко вида влакна. Този удобен, прилепнал по форма материал често се използва в дънки, трикотаж, рокли, спортни облекла и бански костюми.

 

11. Кадифе

velvet


Друг различен вид плат е мекото, луксозно кадифе, което най-вече се свързва със сложен производствен процес. Тази тежка, лъскава изтъкана материя има гладък мъхест ефект от едната страна. Качеството на текстила се определя от плътността на този мъх и начина, по който косъмчетата са закрепени към основната тъкан.

 

Кадифето може да бъде направено от памук, лен, коприна, найлон или полиестер, което го прави гъвкав материал, който е или нееластичен, или разтеглив. Често се използва в блузи, ризи, палта, поли, вечерни облекла и връхни дрехи.

 

12. Вълна

wool


Последният ни различен вид материя е вълната. Това естествено влакно идва от руно от овца, коза, лама или алпака. Може да бъде плетена или изтъкана.

 

Вълната често се усеща като влакнеста и сърбяща, въпреки че поддържа тялото топло и е трайна и дълготрайна. Освен това не се набръчква и е устойчива на прах и износване. Тази материя може да бъде малко скъпа, тъй като трябва да се мие ръчно или да се почиства химически. Вълната се използва най-вече в пуловери, чорапи и ръкавици.

 

Видовете вълна включват туид, плат Cheviot, кашмир и вълна Merino.