Как да се отървем от прекомерното изпотяване с естествени средства

Как да се отървем от прекомерното изпотяване с естествени средства

18 юли 2020
  • Сподели:

Научно, прекомерното изпотяване се нарича хиперхидроза. Този проблем причинява много неудобства и дори може да се превърне в пречка за пълноценния социален живот и човешкото общуване. Потенето е естествен механизъм, който помага на тялото ни да се охлади, ако температурата се повиши над нормата. Нервната система активира потните жлези и потенето се увеличава. Същото се случва, когато изпитваме стрес, тревожност, нервно напрежение, правим физически труд или спортуваме или просто ни е топло.

 

Въпреки това, с хиперхидрозата се наблюдава повишена активност на потните жлези, дори когато човек е напълно спокоен и не проявява физическа активност. Причините могат да включват следното:

  • нарушение на хормоналния статус (пубертет, бременност, менопауза и др.);
  • заболяване на щитовидната жлеза;
  • диабет;
  • дисфункция на нервната система;
  • Болестта на Паркинсон;
  • затлъстяване или наднормено тегло;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Както знаете, по-голямата част от потните жлези са концентрирани в подмишниците, дланите и стъпалата, лицето и шията, както и върху гърба. При хиперхидроза в тези части на тялото почти постоянно се наблюдава повишена влажност и в по тежки случаи тези части могат да се обезцветят, епидермисът набъбва по тях и се появяват пукнатини по кожата.

 

Но може би най-неприятната проява на хиперхидроза е миризмата на пот, която импрегнира облеклото и предизвиква изключително негативна реакция сред останалите. Без значение колко често човек с хиперхидроза мие и сменя дрехите, за него е невъзможно да се отърве от миризмата на пот. 

 

Естествени средства за борба с прекомерното изпотяване!

 

Опитите за борба с хиперхидрозата с помощта на антиперспиранти и дезодоранти не носят стабилен резултат и често човек трябва да прибягва до лечение с лекарства. В килера на Майката природа обаче има много природни средства, които могат да помогнат в борбата срещу това неприятно явление. Предлагаме ви 5 натурални средства, които да помогнат за намаляване на изпотяването.

 

Зелен чай
Богат на танини и органични киселини, зеленият чай има стягащо действие, което намалява изпотяването. Той обаче не се използва за пиене, а за изтриване на предварително измити подмишници, длани, стъпала, шия и други области, които се потят особено много.

 

Начин на приготвяне и употреба: сварете 750 мл вода (3 чаши) и ги залейте с 60 г (4 супени лъжици) зелен чай. Покрийте съда, оставете го да ври 15 минути, след това филтрирайте и избършете проблемните зони с това съединение, няколко пъти на ден.

 

Отвара от орехови листа
Този естествен антиперспирант и дезодорант ще помогне на кожата ви да остане свежа, да предотврати изпотяване и да се отървете от неприятните миризми. Използва се точно като зелен чай.

 

Начин на приготвяне и употреба: сварете 0,5 литра вода (2 чаши), хвърлете 30 г сушени орехови листа (2 супени лъжици) във вряща вода, намалете котлона до най-слабо и варете листата в продължение на 5 минути. Охладете до стайна температура.

 

Комбинация от кокосово масло с камфор
Кокосовото масло, поради антимикробните си свойства, инхибира активността на бактериите в проблемните зони, където има по-голяма част от потните жлези. Камфорът също има антибактериален ефект и благодарение на силната си миризма го превръща в добър дезодорант, който предотвратява неприятните миризми.

 

Начин на приготвяне и употреба: смесете 100 г кокосово масло (0,5 чаши) с 2 г камфор (0,5 чаена лъжичка) до хомогенна консистенция и втривайте ежедневно върху най-сладките места (няма нужда да изплаквате).

 

Лимонов сок със сол
Благодарение на стягащия ефект, потенето в подмишниците и по дланите се намалява, което предотвратява появата на неприятна миризма. В допълнение, това средство действа като ексфолиант, тоест премахва мъртвите клетки и бактерии.

 

Начин на приготвяне и употреба: смесете 30 мл лимонов сок (2 супени лъжици) с 15 г обикновена трапезна сол (1 супена лъжица), за да получите гранулирана паста. Разтрийте проблемните зони с тази паста и оставете за 5 минути, след което изплакнете добре с вода. След такава процедура кожата не трябва да се излага на слънчева светлина.

 

Гел от алое вера със сода
Тази смес се използва за освежаване на кожата и предотвратяване на растежа на бактерии, които могат да причинят неприятни миризми.

 

Начин на приготвяне и употреба: смесете 30 g гел от алое вера (2 с. Л. Лъжици) с 3 g сода за хляб (1 чаена лъжичка) до получаване на хомогенна паста. Ежедневно търкайте проблемните зони с тази паста: подмишниците, стъпалата и т.н.