Каква шапка да използваме според формата на лицето

Каква шапка да използваме според формата на лицето

8 февруари 2022
  • Сподели:

Що се касае до избора на правилната шапка, познаването на формата на лицето ви може да означава, че вече сте изпълнили мисията си на 80%. Въпреки че има безброй форми, които не се вписват точно в една или друга категория, обикновено повечето форми на лицето могат да бъдат описани като кръгли, дълги, овални, диамантени, квадратни или с форма на сърце. 

 

face_shape_hat

 

1. ПРОДЪЛГОВАТО

Шапките за дълги лица включват: Широки периферии, шапки за слънце, сламени шапки и други шапки с широки перита, които подхождат на продълговато лице. Изберете такава с периферия, която пасва на челото ви, за да намалите вида на удължено лице.

 

Подобно на правоъгълното лице, тук също подхождат и шапки с плитки корони, за да балансирате формата на лицето си, или по-дълбоко прилягащи стилове като Cloche или барета.

  • Знаменитости с продълговати лица: Мила Йовович, Лив Тейлър, Кейт Бланшет, Том Круз, Ръсел Кроу

 

 

2. ПРАВОЪГЪЛНО

Дългите или правоъгълни лица са по-дълги, отколкото широки. От горе до долу, ако погледнете челото, бузите и челюстта, всички те са с приблизително еднаква ширина.

 

Изберете шапки с по-къси корони, високата корона само ще добави височина и ще направи лицето да изглежда по-дълго. Носете шапки с разширени или по-широки периферии, които седят в центъра на челото или точно над веждите, за да добавите ширина и баланс на лицето.

  • Знаменитости с правоъгълни лица: Сара Джесика Паркър, Лив Тайлър, Бенедикт Къмбърбач

 

 

3. КРЪГЛО

Доста лесно е да се определи кога лицето е кръгло. Има мекота на формата с широко чело, пълни бузи и заоблена брадичка. Няма продълговата дължина, изразена челюстна линия или остри ъгли. Балансирайте пълнотата на кръгло лице с шапки, които имат известна ъгловатост, като например федора със средна периферия с форма на сълза.

 

Високите корони също помагат за удължаване на меките извивки, а неправилните ръбове създават контраст с такава симетрична форма на лицето. Опитайте да носите шапката наклонена напред, за да играете с пропорцията.

 

Най-добрите шапки за този тип лице са бейзболни шапки , федори с широки периферии + лодки.

  • Знаменитости с кръгли лица: Криси Тейгън, Ема Стоун, Кели Кларксън, Кейт Уинслет

 

 

4. КВАДРАТНО

Тъй като никое лице всъщност не е квадратно, тази форма се отнася до изразена квадратна линия на челюстта. Наред със забележимо квадратна и донякъде плоска област на брадичката, тази форма на лицето има и широко чело и широки скули, които обикновено са със същата ширина като челюстта.

 

Кръгли и по-меки шапки, по-спуснати стилове като кръгли корони или вълнена филцова барета , която предлага ласкав контраст с острите линии на челюстта.Квадратното лице е лесно да се различи поради това колко симетрично изглежда. Можете да разберете дали лицето ви е квадратно, ако дължината е почти същата като ширината на лицето ви. Освен това разстоянието от челото до брадичката и бузите е еднакво. Най-добрите шапки за този тип лице са; Флопи шапки , шапки с широка периферия + Fedoras

  • Знаменитости с квадратни лица: Дженифър Анистън, Брад Пит, Зак Ефрон, Кийт Ърбан

 

 

5. ТРИЪГЪЛНО ИЛИ КРУШОВИДНО

Триъгълните лица са известни още като крушовидно лице, можете да разберете дали лицето ви е триъгълно, ако имате по-голяма брадичка и малко по-малки скули и малко чело. При такъв тип лица челото е най-тясната част на лицето, а долу при брадичката най-широката. В такъв случай балансирайте шапката си с линията на раменете, така добавяте ширина на челото си.

 

Също така шапки, разположени напречно на веждите/линията на косата, с високи корони. Детайлите отстрани на короната придават ширина на челото.

 

Най-добрият тип шапки за тази форма на лицето са шапки с твърда периферия , бейзболни шапки + федори.

  • Знаменитости с квадратни лица: Скарлет Йохансон, Грейс Мориц, Виктория Бекъм, Джъстин Тимбърлейк

 

 

6. СЪРЦЕ

При сърцевидни лица челото е най-широката част на лицето, подчертана от заострена брадичка. Лицето с форма на сърце се съчетава добре с редица различни стилове шапки.

 

Средно голяма периферия като бейзболна шапка от кожа и велур ще допълни лицето с форма на сърце. Шапките с изпъкнала корона също могат да помогнат за балансиране на ширината на челото.


Тази форма на лицето е една от най-често срещаните. Можете да разберете дали имате лице във формата на сърце по брадичката си. Обикновено хората със сърцевидни лица ще имат много заострена брадичка. Ако имате тази форма на лицето, имате широко чело и широки скули. Най-добрите шапки за този тип лице са федори с къса периферия , лодки , барети

  • Знаменитости със сърцевидни лица: Рийз Уидърспун, Риана, Райън Гослинг, Райън Рейнолдс

 

 

7. ДИАМАНТ

Отличителният знак за лица с форма на диамант е чифт високи, широки скули. Те маркират най-широката част на лицето с по-тесни пропорции към горната част (челото) и долната част на лицето (брадичката).

 

Шапки със средни до широки периферии с прищипана корона са идеален аналог на лице с форма на диамант. Шапките със странични ленти също помагат да се създаде илюзия за ширина.

  • Знаменитости с диамантени лица: Дженифър Лопес, Хали Бери, Брадли Купър

 

 

8. ОВАЛНО

Наричани още яйцевидни, овалните лица са подобни на дългите лица, с изключение на по-заоблени страни, които са малко по-тесни към горната и долната част. Скулите са най-широката част на лицето, а челюстта е извита без остри ъгли.

 

Лицето с овална форма се съчетава добре с много различни стилове шапки, от закачливи шапки за капитани до шапки за вестникарчета, които седят точно над веждите. За да контрастирате с кръглите, меки черти на яйцевидно лице, опитайте шапка със средна до широка периферия , носена в центъра на челото.

  • Знаменитости с овални лица: Бионсе, Анджелина Джоли, София Вергара