Как да се отървем от петната по дрехите с прости средства

Как да се отървем от петната по дрехите с прости средства

6 август 2021
  • Сподели:

Навярно всеки се е сблъсквал с петна по дрехи, покривки или мебели, което е ужасно разочароващо. Какво да направите, ако нямате наблизо химическо чистене, а петната развалят целия външен вид на продукта? Можете да се справите с импровизирани средства, просто трябва да знаете какво да смесите и в какви пропорции.

 

Плодове и сокове

 

Те лесно се отстраняват с разтвор от глицерин с водка (вземаме съставките в равни пропорции). Можете също така да държите петното над вряща вода, като търкате оцветената зона с оцет.

 

Друг вариант е да смесите амоняк и вода в равни пропорции и да избършете петното с получения състав. След това измийте продукта.

 

С разтвор от топло мляко и сапунена вода можете да се отървете от петна от прясна ябълка и червени ягоди.

 

 

Алкохолни напитки (от вино до шампанско)

 

Петното от вино се отстранява от памучните тъкани с варено мляко, можете да го изплакнете в топла вода, след това да потопите продукта в студена вода и едва след това в гореща вода.

 

Лимонов сок може да се използва и за премахване на петна от вино. Също така е отлично средство за справяне с петна от бира. Проблемната зона се третира със сок и продуктът се излага на слънце, а след това се измива с вода.

 

Когато тъканта е случайно залята с вино, веднага си струва да излеете малко сол върху оцветената повърхност, след което изплакнете със сапун и вода или избършете с амоняк и изплакнете след това.

 

Топлият амоняк е полезен и за премахване на петна от бира. След обработката изплакнете тъканта в топла вода и сапун.

 

Петната от бяло вино (шампанско) се отстраняват с глицерин, загрят до 50 °С, след което продуктът се измива с вода и се изпраща да изсъхне.

 

 

Трева

 

Когато петното е свежо, трябва да се третира с водка или денатуриран алкохол (това е най-ефективният начин), ще помогне и готварската сол (разредете чаена лъжичка в половин чаша вода). След отстраняване на замърсяванията, измиваме продукта или го изплакваме под течаща вода.

 

Бялата тъкан изисква специален подход. Водородният пероксид (3%) и амонякът ще помогнат за премахването на петна от трева.

 

 

Козметика, боя за коса и парфюм

 

Червилото се отстранява с чист спирт. Между другото, продуктите от изкуствена коприна не могат да се почистват веднага с киселини, водороден прекис, ацетон! Първо тествайте върху малка площ от тъкан.

 

Ако дрехите ви са оцветени с боя за коса, тогава петното трябва да се избърше с разтвор по ваш избор:

Водороден пероксид с амоняк.
Хидросулфит, разреден във вода (1 чаена лъжичка на 200 ml вода).
Загрейте избрания състав до около 60 °C и нанесете върху оцветената зона. След приключване измийте продукта със сапунена вода.

 

За да се отървете от петна от парфюм (одеколон) е необходимо да третирате проблемната зона с винен алкохол или глицерин, след това вземаме памучен тампон, потопен в ацетон или в сярен етер.

 

 

Нюанси

 

Продуктите от естествена кожа се третират само с топла вода и сапун. Алкохолът, ацетонът и бензинът са забранени при отстраняване на петна от изкуствена кожа.

 

Когато петното е старо, вряща вода и лимонов сок ще помогнат за отстраняването му - дръжте продукта обработен със сок върху пара.

 

Лимоновият сок все още се разрежда с денатуриран алкохол или водка (съставките се вземат в равни пропорции) и след това третирайте петното с получения състав. След това избърсваме мястото с тампон, потопен в разтвор на амоняк с вода.

 

Трябва да се отбележи, че амонякът е универсално лекарство. Това ще помогне за премахване на петна, включително петна от пот. За това е достатъчна една чаена лъжичка амоняк на литър сапунен разтвор. Измива се в състава и се изплаква в чиста вода.