Как да се грижим за велурени обувки

Как да се грижим за велурени обувки

28 октомври 2021
 • Сподели:

Велурените обувки изискват особено деликатна грижа. Влияние от външни фактори като влага, малки надрасквания и петна ще се забелязват върху тях. Нека разберем как да се грижим за тях, така че те винаги да изглеждат добре.

 

Почистване на велура от замърсявания и ожулвания:

 • Преди всичко, внимателно прочетете етикета, който се доставя с всички велурени обувки и следвайте внимателно препоръките. Можете да премахнете замърсяванията и надрасквания само когато велурът е сух.

 

 • Отстраняваме праха и мръсотията от повърхността на велурените обувки със специална четка, като тя трябва да се задвижва в една посока. Това ще придаде на обувките ви по-свеж вид.

 

 • За да премахнете надрасквания, трябва да движите четката напред-назад върху надрасканите зони. Ако не можете да премахнете ожулванията по този начин, опитайте да изтъркате тази област внимателно с нож.

 

 • Ако мръсотията и ожулванията не могат да бъдат премахнати с четка, използвайте обикновена гумичка. В началото не трябва да натискате силно, но ако дефектът остане, налягането може да се увеличи.

 

 • За да предпазите велурените обувки, използвайте специален химически агент, който е предназначен за този конкретен случай. Това трябва да се направи веднага след закупуването им или след почистване, за да се предпази от бъдещи петна.

 

Премахване на петна от вода:


Колкото и да е странно, самата вода ще ни помогне да премахнем водните петна. Нанесете тънък слой вода върху вашите велурени обувки. Това ще промени цвета на велура, но това е съвсем естествено, така че не бива да се плашите.

 

 • Отстранете излишната вода с мека гъба или парче суха кърпа.

 

 • Попийте с вода, докато велурът се навлажни равномерно.

 

 • Натъпчете вътре смачканата хартия (можете да използвате вестник) или поставете плътно разтяжките за обувки, това ще запази обувката в оригиналната й форма и няма да се напука.

 

 • Оставете обувките да изсъхнат поне 12 часа на сухо място с добра циркулация на въздуха, докато водата се изпари напълно.

 

 • Когато велурът изсъхне, леко го изтъркайте с четка, за да повдигнете мъха.

 

impulse_shoes

 

Как да се отървете от петна от масло и други?

 

Четка за нокти ще ви помогне в това. Използвайте четка за велур, за да изтриете силно видимите петна, след това изтъркайте зоната с четка за нокти и топла вода. Въпреки това е почти невъзможно напълно да се отървете от мазни петна върху велур.

 

Пресните петна от масло обаче могат да се отстранят с царевично нишесте: поръсете петното и оставете за една нощ, а на следващия ден внимателно отстранете нишестето с четка.

 

За да премахнете петна от дъвка или восък, поставете велурените си обувки във фризера за поне 4-5 часа. След като дъвката / восъкът се втвърди, те могат просто да бъдат изстъргани.

 

За да премахнете петна от кръв, накиснете памучен тампон във водороден прекис, попийте петното с него и задръжте, докато няма следи от кръв.

 

Ако върху велурените обувки се появят петна от мастило, те трябва да се отстранят непосредствено преди да изсъхнат. Незабавно попийте мастилото със салфетка или кърпа. Ако мастилото вече е изсъхнало, изстържете велура с шкурка или навлажнете памучен тампон със спирт и избършете петното.

 

impulse_shoes3

 

Домашни средства за почистване на велурени обувки

 • Опитайте се да премахнете твърдите петна, които трудно се отстраняват с оцет и кърпа. Когато оцетът изсъхне, изтъркайте петното с четка за велур.
 • Ако се гланцира светъл велур, смесете 100 мл мляко с 0,5 с.л. лъжици сода за хляб, намокрете парче плат с тази смес и избършете обувките си. Когато изсъхне, изчеткайте велура със специална четка или гумичка.
 • Амонякът ще помогне за премахване на блясък, мазнини, мухъл, петна от кръв, вино и мастило. Смесете амоняка с вода в съотношение 1:1, навлажнете парче плат и избършете велурените си обувки.
 • Мазнините могат да бъдат отстранени чрез поръсване на петното с талк или нишесте. След половин час отстранете пудрата със специална четка.
 • Можете да премахнете замърсяванията със сапунена вода, но само след като мръсотията е изсъхнала и сте я отстранили с четка. След това пригответе сапунен разтвор, навлажнете четка в него и разтрийте замърсените места. Когато обувките са сухи, почистете велура със суха четка.
 • Кафявият велур може да бъде възстановен в оригиналния му наситен цвят, като се нанесе върху него утайка от кафе. След като обувките изсъхнат, почистете всички остатъци.