Как да премахнете петна от дрехи: 7 трика

Как да премахнете петна от дрехи: 7 трика

11 септември 2020
  • Сподели:

Как да премахнете петна от дрехи: 7 трика

 

1. Тъмните петна върху бял памучен плат могат лесно да бъдат премахнати с хидросулфит или познатата „Белина“. За целта се нуждаете от разтвор от една част белина и 10 части вода, който трябва да се нанесе директно върху петното и да се държи 15 минути.
 
2. За петна върху цветни тъкани се изисква по-мек метод. Пригответе 1:1 смес от глицерин и настърган сапун. Леко го разредете с вода, нанесете тази каша върху петното и киснете за 24 часа. След това лесно се измива.
 
3. Смес от равни части бензин, ацетон и терпентин ще работи най-добре за петна от маслена боя.
 
4. Ако върху тъканта се появят петна от влага, избършете замърсените зони с млечна суроватка.
 
5. Разтвор на обикновена готварска сол ще ви помогне да се справите с петна от трева или зелени разстения. За да го приготвите, разбъркайте чаена лъжичка сол в една трета от чаша вода.
 
6. Замърсените ръкави, джобове, както и яки на якета и дъждобрани могат да се почистват с амоняк. Нанесете го върху бял парцал и избършете внимателно.
 
7. Изделия от черно кадифе изискват специални грижи. Те се почистват на три етапа: първо, те се почистват с четка, потопена в керосин. След това се почистват с втора, чиста и суха четка. След това облеклото се проветрява старателно за да се премахне най-накрая миризмата и да се изправи кадифената тъкан.