Често задавани въпроси (FAQ)

Може ли да заменя вече закупен продукт?

В 20 дневен срок и при неудовлетворение от закупения продукт, може да го замените или върнете обратно, като условието е само продукта да бъде в отличен и изряден търговски вид.

Какво е качеството на продуктите в магазин ИМПУЛС?

Ние можем гордо да заявим, че работим само и единствено с качествени материи, предимно българско производство високо качество, като имаме специално обучен персонал за качествен подбор и селекция на всички наши продукти, които предлагаме. Така сме сигурни, че можем да гарантираме за тях и за вашето удовлетворение.

Има ли сигурност на данните ми при регистрация?

Всички клиентски данни при регистрация в нашия сайт се обработват съгласно Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (GDPR).

Коя куриерска фирма използвате?

Магазин ИМПУЛС използва куриерска фирма Спиди и Еконт, като цената се определя от теглото на пратката според тарифите на куриерската фирма.

Трябва ли да направя регистрация, за да поръчам?

Не, не е задължителна регистрацията, но ако я направите ще може да следите статуса на поръчката си, както и да получавате нашите актуални предложения и промоции.

Може да направите поръчката си и по телефона, в сайта, на имейла или във Фейсбук Месенджъра ни.

Какви са сроковете за доставка?

Поръчките направени до 16:00ч. през всички делнични дни, се изпращат още на същия ден и може да си ги получите още на следващия ден. Всички поръчки направени след 16:00ч. се изпращат на следващия ден.

Преди изпращането на поръчката наш служител се обажда по телефона за потвърждение.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас