5 въпроса, които да си зададете преди да купите

5 въпроса, които да си зададете преди да купите

3 март 2021
  • Сподели:

5 въпроса, които да си зададете преди да купите

 

В новия свят на консуматорство и хипер потребление трябва да помислим за всеки артикул, който купуваме.

 

#1. ТОЗИ ПРОДУКТ ПАСВА ЛИ С ДРУГИТЕ МИ НАЛИЧНОСТИ В ГАРДЕРОБА?
Тук е уместно да си припомним една история от американски филм, в който героинята си купи яка, заради която трябваше да си купи и нова блуза (на никоя от старите не стоеше добре), след това пола и обувки, след това нова прическа, нов диван и дори нов мъж. Да се ​​върнем към реалността: така че след покупката да не се окаже, че е необходима нова блуза за новата пола, помислете с колко съществуващи неща ще се комбинира новото нещо. Ако нямате такива неща в гардероба си, ви съветваме да отложите покупката.

 

impulse_dress1


#2. ИМА ЛИ ПОДОБНИ ПРЕДМЕТИ В ГАРДЕРОБА МИ?
Имате ли нужда от още един чифт обикновени черни сандали, ако вече притежавате три и лятото в града трае само месец? Наистина ли е необходима друга флорална рокля, ако в килера има купчина от тях? Правилото не важи с изключение на основните неща: ако веднъж имате късмет и сте намерили перфектната тениска, риза или черен панталон, няма да е излишно да купите няколко наведнъж.

 

impulse_dress5


#3. ОТ КАКВИ МАТЕРИАЛИ Е НАПРАВЕНО ТОВА НЕЩО?
В новия свят на добросъвестната консумация трябва да сме отговорни за всеки артикул - дори за обикновените дънки и тениска. Колкото и красиви да са например модерните пластмасови обувки, те ще присъстват в живота на нашата планета още няколко стотин години и при разлагане ще разпространяват в почвата вредни вещества. Има не само етичен смисъл в купуването на неща, изработени от естествени материали: синтетичен акрилен пуловер ще отиде в кошчето за боклук след няколко сезона, докато опцията от естествена вълна е по-вероятно да ви омръзне, отколкото да се развали.

 

impulse_dress2


#4. БИХ ЛИ КУПИЛ ТОЗИ АРТИКУЛ, АКО НЯМАШЕ ОТСТЪПКА ЗА НЕГО?
Заобиколени от табели и банери с надпис "Разпродажба", сме склонни да се изключваме и да мислим нелогично. Защо да купувате алена коктейлна рокля, повод за носене, който се случва веднъж годишно? Или друга мини-пола, когато в гардероба ви вече има дузина от тях?

 

impulse_dress3


#5. ЩЕ ИСКАМ ЛИ ДА КУПЯ ТОЗИ АРТИКУЛ УТРЕ?
Много хора знаят това чувство: можете да отидете в магазин с лошо настроение и да си тръгнете доволни с нова рокля в чантата. Но ако ви се струва, че купуването на ново нещо ви развеселява, то тогава само изглежда така. След един ден може да се окаже, че блузата, която сте купили, не ви подхожда или няма с какво да я носите. Най-разумното е да "мариновате" желанието да купувате през нощта и да вземете решение сутрин.

 

impulse_dress4