"Мъртва кост" - как възниква и как да се избавим от нея

"Мъртва кост" - как възниква и как да се избавим от нея

28 юли 2020
 • Сподели:

Много жени имат неприятен растеж на крака, от страната на големия пръст, официално наречен валгус. Тази деформация не само обезобразява стъпалото, но и носи болезнени усещания при ходене.

 

Симптоми:

Основните признаци на този проблем са подуване в областта на големия пръст на крака и силна болка в ставата и дори в целия крак. Освен това могат да се появят и други симптоми:

 

 • Изпъкнала подутина, която се образува върху ставата на палеца
 • кожни раздразнения и наранявания;
 • зачервяване на мястото на деформация и подуване;
 • болезнени усещания при ходене;
 • ограничена подвижност на пръста, върху ставата на която има бучка.
 • Освен това валгусът може да се появи на десния и левия крак и дори на двата.

 

Причини за образуването на "мъртва кост"

 

Някога се е смятало, че костната деформация в пръста на крака е резултат от тесни, неудобни и по-малки обувки. Затова повечето съветски жени страдали от валгус. Но неудобните и малки обувки са само една от причините за проблема. Valgus се образува и в случай на:

 

 • неправилно преразпределение на натоварването върху стъпалото по време на ходене - поради прехвърлянето на тежест върху пръстите на краката и ставите им. С други думи, поради неправилна походка;
 • наследственост;
 • носенето на обувки на висок ток.
 • В допълнение, нараняванията на краката, вродените изкривявания, плоското стъпало, както и невромускулните разстройства и наднорменото тегло се определят като причина за образуването на „подутина“. Да, излишните килограми също добавят проблеми, или по-скоро натиск върху стъпалото. Ето защо е необходимо да контролирате стриктно теглото си, особено ако валгусът е наследствена патология.

 valgus

 

Превенция и профилактика на валгус.

 

Красиво стъпало без образование на големия пръст на крака - така трябва да изглеждат краката на жените. Освен това, никоя обувка не е в състояние да скрие този растеж. Ето защо, за да го избегнете, трябва да запомните няколко правила:

 1. Трябва да забравите за стилни, но неудобни и тесни обувки. Могат да бъдат заменени с обувки от висококачествена, скъпа кожа. Такива продукти винаги нежно обгръщат стъпалото, без да го ограничават при движение и без да блокират притока на кръв. За тази роля са подходящи и обувки, изработени от всякакви естествени материали, но винаги удобни.
 2. Любителите на високи токчета ще трябва да допълнят гамата си от обувки с по-ниски токчета. Те ще облекчат постоянния натиск върху пръстите на краката и ставите на стъпалото, ще помогнат за правилното разпределение на товара по време на движение. Разбира се, високите токчета са незаменими, но те могат перфектно да бъдат заменени с обувки на платформа.
 3. Ако обувките, дори и с ниски токчета, причиняват дискомфорт, докато ги носите, тогава трябва да се консултирате с лекар ортопед. Този специалист ще ви посъветва кои стелки и други устройства да купите, за да помогнете за облекчаване на натиска върху стъпалото. Между другото, любителите на високи токчета също трябва да използват съветите му.
 4. Не трябва да забравяме за излишните килограми. Те са една от причините за появата на валгус. Затова трябва редовно да следите теглото си. Трябва временно да преминете на по-ниска пета, за да освободите напрежението на пръстите си.
 5. По време на сън, за да нормализирате позицията на ставите използвайте специални ролки. Те се побират между пръстите на краката, а сънят, който ви позволява да поддържате краката си отпуснати и неподвижни, допринася за ефективното действие на тези ролки върху ставите. Между другото, вместо тях често се използват ортопедични шини - те фиксират положението на пръстите в желаното положение. Използването на такива средства помага да се избегне операцията и служи като добра превенция;
 6. За да предотвратите изкривяване на пръстите, се препоръчва да разреждате диетата си с витамини А, D и С, както и с калций. Тези полезни елементи укрепват костите.
 7. И накрая, трябва да се научите да ходите. Правилната походка допринася за нормалното разпределение на натоварването върху стъпалото, което означава, че намалява натиска върху пръстите на краката и по този начин елиминира тяхната деформация.

 valgus2

 

Прости, домашни средства за лечение и профилактика на валгус.

 • Гимнастика за крака, масаж на пръстите и превръзки. Всички тези инструменти успешно предотвратяват появата на "неравности": по-специално, гимнастиката и масажът нормализират кръвоснабдяването на краката и възстановяват правилното положение на пръстите. Превръзките също връщат ставите в естественото им положение и облекчават напрежението от тях.
 • Вани и компреси. За да премахнете възпалението и болката, трябва да сварите 3 литра вода и да я охладите малко. След това във водата се добавят 5 супени лъжици морска сол (без аромати и багрила), които могат да бъдат заменени с обикновена груба сол. Краката потъват в такава вана само за 15 минути. Тази процедура облекчава умората добре и отпуска ставите. Освен това, за да намалите възпалителния процес, можете да използвате и леден компрес: няколко кубчета лед се поставят в кърпа и в найлонов плик, след което се прилагат за 5 минути върху засегнатата област. Но трябва да се помни: ледът не трябва открито да влиза в контакт с възпалена става.
 • Лавандулово масло. Лавандулата често се използва в медицинската козметика, включително грижа за кожата. Затова използването на масло от тази билка помага не само за предотвратяване на валгус, но и за подобряване на кожата на краката. А приготвянето на масло от лавандула е много просто:ще ви трябват 200 г цветя и ¾ чаша обикновено слънчогледово масло;първо се вземат 100 г лавандула, заливат се с олио и се загряват 2 часа на водна баня;след това тази смес се прекарва през сито и към нея се добавят останалите 100 г цветя;и отново всичко се поставя на водна баня за 2 часа и се филтрира;полученият състав се нанася върху проблемната зона в охладена форма (в количество от само няколко капки) и се втрива в кожата.

 


С помощта на всички тези средства е възможно да се избегне образуването и дори влошаването на деформацията, ако тя вече съществува. Но трябва да използвате тези методи, съчетани с правилната походка, удобни обувки и контрол на теглото. В противен случай ваните, масажът и лавандуловото масло може да не помогнат.

 

* Харесайте нашата Facebook страница, за да виждате нови промоции и продукти всяка седмица: https://www.facebook.com/impulsebg.shop